
„რას წერენ იტალიელები დანდურის შესახებ. პორტულაკია იტალიურად. არასოდეს დააბიჯოთ ფეხი ამ ბალახს, ის ითვლება ოქროს საბადოდ ბაღში. შეინახეთ იგი. ეს მცენარე გთავაზობთ უამრავ სარგებელს, რაც მას უბრალო მავნებელზე ბევრად მეტს აქცევს.
უპირველეს ყოვლისა, პურსლანი ანუ დანდური, ნამდვილი სუპერ საკვებია. მისი ფოთლები მდიდარია ომეგა 3-ით, ასევე შეიცავს A, C და E ვიტამინებს, მინერალებთან ერთად, როგორებიცაა რკინა და მაგნიუმი. ეს ხდის მას მკვებავ და ჯანსაღ დანამატად თქვენს დიეტაში, იდეალურია სალათებისთვის, სუპებისთვის და სხვადასხვა კერძებისთვის.
უპირველეს ყოვლისა, პურსლანი ანუ დანდური, ნამდვილი სუპერ საკვებია. მისი ფოთლები მდიდარია ომეგა 3-ით, ასევე შეიცავს A, C და E ვიტამინებს, მინერალებთან ერთად, როგორებიცაა რკინა და მაგნიუმი. ეს ხდის მას მკვებავ და ჯანსაღ დანამატად თქვენს დიეტაში, იდეალურია სალათებისთვის, სუპებისთვის და სხვადასხვა კერძებისთვის.
გარდა ამისა, დანდური არის ბოჭკოს შესანიშნავი წყარო, რომელიც ხელს უწყობს საჭმლის მომნელებელ კეთილდღეობას
გარდა ამისა, დანდური შესანიშნავი მოკავშირეა ნიადაგის ეროზიის თავიდან ასაცილებლად. მისი ძლიერი ფესვები ინარჩუნებს ნიადაგს, ხელს უშლის მეწყერს და საკვები ნივთიერებების დაკარგვას. ის არა მხოლოდ დაავადებისადმი მდგრადია, არამედ იზრდება პესტიციდების ან ქიმიური დამუშავების გარეშე, რაც ბაღს უფრო ბუნებრივ და მდგრადს ხდის.
დაბოლოს, ამ მცენარეს მცირე მოვლა სჭირდება, აყვავდება არახელსაყრელ პირობებშიც კი, რაც მას იდეალურს ხდის მათთვის, ვისაც სურს ლამაზი, მაგრამ მარტივი სამართავი ბაღი.
მწვანე საბანი, რომელიც ალამაზებს თქვენს ბაღს. თავისუფლად რომ გაიზარდოს, დანდურს შეუძლია შექმნას მკვრივი და აყვავებულ მწვანე საბანი, დაიკავოს ცარიელი ადგილები ბაღში. ეს არა მხოლოდ აუმჯობესებს საერთო ესთეტიკას, არამედ ხელს უწყობს უფრო აგრესიული სარეველების გამრავლების შემცირებას“, – წერს ირმა რევიშვილი.
დანდურის მომზადების რეცეპტები:
„1 კგ დანდური გავარჩიე, მოვაცილე უხეში ღეროები, გავრეცხე გამდინარე წყალში. წამოვადუღე ცოტა მარილიან წყალში, ოდნავ რომ მორბილდა, გადავიტანე ცივ წყლიან ჯამში, შემდეგ კი გავწურე. პატარა კონა მწვანე ქინძი გავრეცხე და დავჭერი, 4 კბილი ნიორი დავნაყე, ძმარი, მარილი და დაღერღილი წიწაკა გემოვნებით. გამოდის ცოტა ლორწოვანი მასა“, – წერს თამუნა დანელია.
..
„შვილიშვილი გავასეირნეთ მე და ჩემმა შვილმა და გადავაწყდით ძალიან ბევრ დანდურს. გულგრილად ვერ ჩავუარე და დავკრიფე. გავარჩიე, გავრეცხე და თითქმის მთელი დღე მედო ცივ წყალში. მოვხარშე, გავაგრილე, გავწურე და შევკმაზე ასე:
დანდური – 3კგ.-მდე
ხახვი – 1 დიდი თავი
ნიორი – 4 კბილი
ქინძი – 1 დიდი კონა
ნიახური – 5 ღერი
ნიგოზი გატარებული – 300 გრ.
პიტნა – 3 ღერი
ძმარი, წიწაკა და მარილი გემოვნები“, – წერს ნინო სირაძე.
…
„გარჩეული, გასუფთავებული დანდური მოვხარშე მარილიან წყალში, გადავწურე საწურავზე და გადავავლე ცივი წყალი, დავჭერი ბლომად ქინძი და კამა (ცერეცო). ნიორი დავჭყლიტე, დავასხი ძმარი და ცოტა ზეთი ავურიე კარგად და სალათიც მზადაა“, – წერს თამარ რჩეულიშვილი.