ბორანო – აჭარული სამზარეულოს კერძის რეცეპტი ცნობილი მზარეულისგან

ბორანო - აჭარული სამზარეულოს კერძის რეცეპტი ცნობილი მზარეულისგანბორანო აჭარული სამზარეულოს ერთ-ერთი გამორჩეული კერძია. გთავაზობთ რეცეპტს მზარეულ ბულბული ფარტენაძისგან.

ერთი ულუფა ბორანოსთვის საჭირო ინგრედიენტები:

აჭარული (ჩეჩილი/დაწნული) ყველი – 100 გრამი;

იაღი (კარაქი) – 50 გრამი (აჭარაში ნებისმიერი სახის ცხიმს „იაღს“ უწოდებენ, ქარხნული წესით მომზადებულსაც კი);

მომზადების წესი:
წვრილად დაჭრილი ყველი მოათავსეთ ღრმა ჭურჭელში. დაასხით მას ადუღებული წყალი და დაალბეთ.

თუკი ყველი ძალიან მარილიანია, წყალი რამდენჯერმე შეუცვალეთ. ბოლოს გადაწურეთ და დატოვეთ ქვაბში.

ტაფაზე გაადნეთ 50 გრამი კარაქი, ისე, რომ კარაქმა მოყავისფრო ფერი მიიღოს. კარგად მობრაწული კარაქი მოასხით დამბალ ყველს და ამოურიეთ. გააჩერეთ 10-15 წუთი და ბორანო მზად არის.

შენიშვნა:
ყველი სასურველია, დაძველებული იყოს. აჭარელი გურმანები და მზარეულები ამტკიცებენ, რომ სიძველე ამ ყველს გემოს უცვლის და კერძს განსაკუთრებულს ხდის.

თუკი ბორანო ოდნავ თხელი გამოგივიდათ, მობრაწული კარაქის მოსხმის შემდეგ შეგიძლიათ ოდნავ (დაახლოებით 50 გრამი) პურის ფქვილიც დაუმატოთ.

ბორანის მომზადებას დაახლოებით 30 წუთი დასჭირდება (გამომდინარე იქიდან, რამდენად მარილიანია ყველი და რამდენჯერ დასჭირდება მას წყლის გადაწურვა).